Євросоціалізм, гендер, якість життя та виборчий старт – підсумки VIII з’їзду СДП (фото + відео)

Ліві об’єднуються: до євросоціалістичного блоку приєдналися зелені і робоча партія. У Києві, в Міжнародному конгрес центрі Український дім пройшов VIII-й з’їзд Соціал-демократичної партії. На ньому українські ліві об’єднання продовжили процес розпочатий в минулому році на Всеукраїнському з’їзді соціалістів, соціал-демократів і профспілок.

Тоді  курс на об’єднання оголосили Соцпартія, Соціал-демократи (СДП) і Партія пенсіонерів України, політсили висунули єдиним кандидатом в Президенти голови СПУ Сергія Капліна.

До боротьби і протестних акцій за підвищення соцстандартів – пенсії-мінімалки до 5000 гривень, а зарплати до 10000, новостворений блок проводив в кінці 2017, вже підключилася Робоча партія України і ряд профспілкових організацій і рухів.

Лідер СДП Олександр Сугоняко прокоментував результати з’їзду, він сказав наступне:

«Відбувся VIII Всеукраїнський з’їзд Соціал-демократичної партії. Вважаю його успішним, перш за все тому, що наша політична сила вкотре продемонструвала свою міць, запорукою якої є її команда.

Більше ніж 500 партійців, які вчора з’їхалися з усіх куточків країни до Українського дому в Києві, це фактично актив партії – керівники обласних, районних, міських організацій та депутати різних рівнів рад від СДП. Це не статисти, або люди, які приїхали з якоюсь іншою мотивацією, яким заплатили, щоб вони посиділи, як то кажуть, для кількості. Кожен з присутніх по-своєму переймається побудовою сильної та заможної України, переймається її проблемами, які тільки накопичуються за останні роки.

Соціал-демократична партія біля Ради провела масштабний мітинг: зарплата в 10 тис і Євростандарти

Загальне враження дуже позитивне, тому що я бачу шлях розбудови однієї із світоглядних ідеологічних політичних партій, яку ми зараз формуємо. При цьому, хочу акцентувати увагу на тому, що це саме українська Соціал-демократична партія. Це не проект олігархів, це не проект Москви, чи Європи, чи навіть Америки. Це намагання повернути суспільство до ідеї соціальної справедливості, що дуже важливо. Це намагання побудувати політичну команду з низів, яка ґрунтується на десятках тисяч членів, сотнях тисяч однодумців і підтримуючих, яка дійсно може змінити суспільство на краще побудувати іншу країну і на інших принципах.

Також дуже приємно, що наш з’їзд відвідали українські партії лівого спрямування, а також наші партнери з-за кордону. Білорусь, Польща, Палестина, Фінляндія, українські профспілки та ветерани ВСУ і МВС, Робітнича партія, Партія пенсіонерів, Партія зелених та Партія «Зелена країна» були вчора разом з Соціал-демократичної партією. З впевненістю можу сказати, що Соціал-демократична партія та Соціалістична партія України єднає лівих по всій країні та в світі. Ми об’єднуємося всередині держави, єднаємося з європейськими побратимами, аби нарешті в Україні почалися реальні зміни.

Я, як і багато хто з вас, друзі, задаю собі досить часто питання, чому навіть після останніх подій в країні, коли тисячі людей віддали своє життя за краще в цій країні, влада досі така безвідповідальна, чому у нас досі не реформи, якісь імітації!? Теж саме і з так званою боротьбою з корупцією…

На мій погляд, однією з головних проблем в країні є «політична шизофренія», яка, на жаль, присутня не тільки в політикумі, а й в громадянському суспільстві. Не може існувати країна в якій зареєстровано 356 партій, 90% з яких – політичні проекти олігархів. Тому найголовніше завдання лівоцентристського блоку – це все ж таки спробувати вилікувати суспільство від цієї «політичної шизофренії». Провівши вчора з’їзд, ми стали ще ближче на крок до того, аби довести людям, що проекти олігархів не вартують їх довіри.

Також зазначу, що серед важливих питань, які були проголосовані на з’їзді наступні: було обрано керівні органи СДП, затверджено програму СДП на 2018 рік, і найголовніше – одноголосно підтримано звернення до Партії європейських соціалістів та до Соціалістичного інтернаціоналу щодо членства нашої політичної сили в рядах поважних європейських партій з більш ніж сторічною історією.

Сергій Каплін: «Наш блок вже встиг напрацювати майже 20 законодавчих ініціатив від початку спільної роботи. Ми підготували свої зміни до виборчого законодавства, щоб дати шанс на очищення влади. Ми подали свій варіант закону про антикорупційний суд, щоб нарешті почати карати корупціонерів.

Ми ведемо законодавчу і протестну боротьбу за підвищення мінімальних зарплат і пенсій, за захист тих, хто захищав закон – ветеранів-силовиків. Ми стали лідерами вуличної боротьби – СПУ, СДП, наші партнери і профспілки вимагали справедливих соцстандартів, ми були разом з трудовими колективами на мітингах, підтримували акції військових пенсіонерів по всій країні. І до нас продовжують приєднуватися все нові і нові організації, рухи і партії. За Партією пенсіонерів підтяглася Робоча, за ними – “зелені”.

Ми стаємо потужною лівоцентристської платформою, яка здатна перемагати на парламентських і президентських виборах, – заявив глава Соцпартії Сергій Каплін, який очолює блок лівих« За простих людей! ».

Протестна боротьба – один з програмних орієнтирів, затверджених соціал-демократами на з’їзді в плані роботи на 2018 рік.

«Ми не сидимо в теплих приємних і штабах, а йдемо до людей. Ми повинні бути завжди поруч з тими, хто бореться за зміни, допомагати їм, ставати опорою, підтримкою і рушійною силою.

Тому що лідер – це той, хто попереду, той, хто серед людей і за них. Ще два основні завдання для СГП – перемоги на виборах в ОТГ, як крок до високих результатів на президентських і парламентських виборах і подальше об’єднання лівих », – розповів голова політвиконкому Соціал-демократичної партії Сергій Варламов.

Заступник голови СДП Володимир Гордієнко відзначив в своєму виступі, що Сталий соціально-економічний розвиток більшості країн Європи, відбувся завдяки сформованій політичній системі в якій представлені політичні партії, котрі сповідують соціал-демократичні принципи побудови суспільства. Європейська соціал-демократія, за свою півтора вікову історію, пройшла іспити часом, владою і опозицією.

В результаті чого вибудувалися основні принципи соціально орієнтованого суспільства.

Сформувалися взаємовідносини між державою і людиною, між бізнесом і працівниками, соціальні гарантії для громадян, починаючи з допомоги дітям закінчуючи достойним пенсійним забезпеченням людям похилого віку. В основі життєдіяльності суспільства знаходиться людина, якій держава гарантує достойне життя та всі свободи демократичного суспільства.

Ми бачимо сталий успішний досвід розвитку скандинавських країн, країн північної та центральної Європи, де правлячими є соціал-демократи.

Для більш гармонійного і потужного економічного розвитку країни Європи об`єднались в Європейський Союз. Політична система також зазнала змін. Створилися мeга партії Європейського Союзу. Так соціал-демократи Європи створили Партію Європейських Соціалістів, яка займає перші позиції в Європарламенті.

Наша Соціал-демократична Партія зовсім молода і має мало досвіду політичної боротьби, але з великим бажанням змінити Україну. Можливо вигадувати свій політичний велосипед, але він вже створений і рухається Європою, набивши шишок, зазнавши поломок і поразок і вийшовши на сучасний період переможцем суспільного життя.

Тому ми вбачаємо, що тільки плідна співпраця з соціал-демократичними партіями Європи, дасть нам можливість пройти шлях становлення від опозиційної партії до правлячої партії в Україні!

Нами в 2017 році проведені зустрічі з багатьма братніми європейськими партіями, де ми презентували нашу програму, нашу діяльність та наші плани. Ми отримали критичні зауваження стосовно програмних та статутних положень, а також відчули бажання допомогти в розбудові партії для впровадження соціал-демократичної ідеології в Українське суспільство.

Так спілкуючись з нашими Норвежськими колегами, ми побачили схожість етапів розвитку. В 60 роках минулого століття Норвегія мала досить складну економічну ситуацію. 30 відсотків працездатного населення виїхало на заробітки за кордон, ресурси були досить обмежені. Норвежські соціал-демократи ініціювали націоналізацію природних монополій, в тому числі і нафто-газову галузь.

Що було успішно зроблено. На сьогоднішній день, з невеликої бідної Європейської країни, Норвегія стала заможною Світовою країною, яка має самий великий суверенний пенсійний фонд, кошти в якому перевищують 1 трильйон доларів США на 5 мільйонів населення.

Кошти, які сьогодні отримані від ренти з видобутку нафти та газу, вкладаються в технології наступних поколінь. І подібні приклади мають більшість Європейських держав.

Нами налагоджена співпраця з ПЄС, наша делегація була запрошена на з`їзд Партії Європейських Соціалістів. Це потужний Європейський політичний майданчик, який дозволяє одночасно спілкуватись з багатьма делегаціями країн Європи.

Збагачуючись досвідом наших європейських партнерів, в побудові заможного соціально орієнтованого суспільства, ми набагато швидше пройдемо шлях від держави з розвиваючої економікою з низькими соціальними стандартами, до заможної Європейської держави.

Нашими пріоритетами міжнародної діяльності, на сьогоднішньому етапі розвитку партії – це вступ до Соцінтерну та до Партіі Європейських Соціалістів.

Ми виступаємо політичним локомотивом руху Украйни до Європейського Союзу.

Обговорили на з’їзді також і приєднання до політичної платформи лівих «зелених» сил.

«Партія зелених – засновниця Європейської партії зелених. Зараз у нас 50 депутатів в Європарламенті – там нас чують. Щоб впливати на процеси в Україні – час об’єднуватися не навколо коси або інших зачісок, а навколо ідей. У лівого руху є ця ідея, є люди, які в ній горять », – заявив на з’їзді Віталій Кононов, голова Партії зелених України.

Крім внутрішніх об’єднавчих процесів, українські ліві також проголосили курс на інтеграцію з світовими лівоцентристських структур. На з’їзді делегати прийняли звернення про вступ до Партії європейських соціалістів і Соцінтерну.

Участь у з’їзді взяли представники лівих партій з усього світу: на зборах виступив «в’язень сумління» Білорусі – голова Соціал-демократичної партії «Народна грамада» Микола Статкевич, заступник голови Союзу демократичних лівих сил Польщі Анджей Шейна, член СДП Фінляндії Йорма Ріккіля і представник палестинської соціалістичної партії ФАТХ Фаєз Амро.

Уточнимо, що з’їзд СДП проходив фактично  нарівні зі скандалом по виключенню Іллі Ківи з поста голови «Соціалістичної партії України» (СПУ).

Відповідне рішення прийнято в суботу, 27 січня, під час спільного засідання політради і центральної контрольної комісії СПУ. Відзначається, що дане рішення було прийнято одноголосно. За словами  Петра Устенко, сьогоднішнє позачергове засідання було ініційовано у зв’язку з «спробою рейдерського захоплення партії».